eid •ramadan •

9 nemme og måske anderledes måder at holde Eid på

9 nemme måder at gøre Eid speciel på

Mange muslimer fejrer Eid Al Fitr, på den første dag i Shawwal i den muslimske kalender. Det markerer enden af den måned lange Ramadan. Eid Al Fitr er et af de mest festlige begivenheder for muslimer, og længe ventede, efter en helt måneds faste, og så skal det fejres.

Traditionelt starter Eid Al Fitr, hvor man dagen før, får at vide at det er Eid, og Ramadan måned er slut. På selve Eid dagene har de fleste købt nyt tøj, og du deltager måske i Eid bønnen, som plejer at starte kl. 8:00 med at møde op på aftalt sted, sammen med flere hundreder eller tusinder af muslimer, hvor man hilser på hinanden og ønske hinanden Eid Mubarak, samtidig er der ”Dakbir” i gang for derefter at bede Eid bønnen, omkring kl. 9:00. Efter Eid bønnen, besøges familierne, forældre, bedste forældre, onkler og tanter. Ligesom sidste Eid, og Eid året før.

Her er nogle måder at gøre denne Eid mere festlig end sidste år.

1 - Kend datoen

Gør børnene opmærksomme på datoen. Under Ramadan har de fleste familier en kalender hængt op, så det er nemt for dem at have styr på hvilken dag i Ramadan det er, hvad tid Iftar er og samtidig at tælle ned til Eid. Der er også en uskreven tradition som er meget hyggelig, hvor jeg er sikker på at mange voksne kan huske fra dengang de var børn, og det er at strege datoen over på Ramadan kalenderen/skemaet for hver dag der er overstået.

I disse dage er Eid nedtælleren blevet utrolig populær hos børnene. Eid nedtælleren hænges op et sted i dit hjem, og børnene kan med kridt hver morgen skrive på hvor mange dage der er tilbage til Eid – Se Eid nedtælleren her:

Tip: Vil du gå ind i Eid med mere overskud? Eid Al Fitr kan vi forudsige med 1 dages forskel, i hvornår den falder, derfor er det en meget god ide, at man har talt med sin arbejdsplads, skole eller andre om at man har brug for at holde fri i god tid, for at kunne være fokuseret og ikke være stresset og bruge tid på at evt. finde en anden person til at dække din vagt i sidste øjeblik.

2 - Lav en plan

Lav en plan for alle Eid dagene. Det giver ro i sindet for både voksne, og børn at have en plan for hvad man skal foretage sig, allerede fra dag 1 og til sidste dag i Eid, og dette kan snildt gøres både til Eid Al Fitr og Eid al Adha, start med at planlægge allerede i Ramadan måned.

Planlæg nogle specifikke Eid relaterede aktiviteter, gør det relevant for dine børns alder og interesser. Mange kan have følelsen at Eid allerede fra dag 2 eller sidste dag ikke rigtig man mærkes mere. Derfor er det som nævnt vigtigt at lave en plan, og få delt aktiviteterne ud på alle dagene, sådan at det ikke ender med at føles tomt, når man har brugt de første dage på at besøge familie og venner, og ikke har mere planlagt.

Tip: Skab selv en tradition for din familie en af Eid dagene, som gentager sig hvert år. Det kan være at du, din ægtefælle og dine børn, går en aftentur med en kop varm kakao på anden dagen, I kan også tage i biografen på sidste dagen, i kan også bage kager og dele dem ud på et plejehjem, Eller at i spiser Eid middag med et menneske, som ikke har nogen at fejre Eid med. Kun fantasien sætter grænser. Det som du og din familie vil få ud af det er, en fokuseret familie tradition, at I kan være med til at hjælpe andre, sammenhold i familien, og med en garanti en Eid tradition som børnene vil huske, når de bliver voksne, og forhåbentligt giver det videre til deres børn.

3 - Faste og børn

Mange mindre børn udtrykker at de gerne vil faste. Dette gør de af nysgerrighed, og samtidig ser de op til forældrene og de ældre søskende, da de gerne vil være med i dette fællesskab og gøre det samme som resten af familien. Har du mindre børn som gerne vil faste, kan du aftale med dem at de kan faste i et antal timer, eksempelvis efter de er hentet fra børnehaven/skolen og et par timer frem, dette er mere symbolsk, og vær opmærksom på hvordan barnet har det, er barnet sulten, træt eller andet? Derfor skal dette være en voksen styret ”aktivitet” hvor forældrene mærker efter om barnet kan faste på det givende tidspunkt. 

Tip: Forklar dit barn at Ramadan ikke kun går ud på at undlade at spise og drikke. Ramadan handler bl.a. også om at gøre gode gerninger, eller at fordybe sig i religionen. Derfor er det en oplagt mulighed imens dit barn faster, at barnet har en aktivitet, som kan være at gøre en god gerning, det kan være at barnet hjælper til i hjemmet, dækker bord til spisning, ringe til familie for at hilse på dem, eller noget helt andet. En sikker vinder er at barnet får udleveret opgaver, som omhandler Ramadan og Eid, hvor barnet kan farvelægge tegninger, lave puslespil og forskellige opgaver. Dette er et hit hos børnene.

Klik her for at Gratis at downloade Aktivitetsskemaer med gode gerninger for børnene fra Noorliving.dk - Vær opmærksom på at der findes forskellige skemaer alt efter den alder dit barn har.

(PS: Noorliving.dk er et spændende univers med viden og information om dagligdagens emner og problemstillinger for kvinder)

Klik her for at Downloade opgavehæftet med 30 Ramadan opgaver for børn i alderen 3-8 år fra legoglektie.dk. Opgavehæftet kan helt sikkert anbefales - Pris 19kr

4 - Hvad er der på menuen?

Lav en madplan flere dage frem og se hvad du kan forberede et par dage tidligere. Alle har planer om at lave flere af de lækre madretter og desserter man kender til, og som er traditionelle i forhold til Iftar. Du kan også forberede og fryse de ”traditionelle” retter afhængigt af hvilken kultur du har med dig, nogle laver samosa, kubab, sambosek til altid at være en del af Iftar bordet, Disse kan tages ud af fryseren op til Iftar og varmes lidt.

Husk dog på at Ramadan også omhandler at være påpasselig med maden, og ikke at over forbruge og smide mad ud. Når vi er sultne og faster, så har vi lyst til ALT, og derfor er det hvis muligt meget vigtigt, at lade være med at gå ud at handle imens man faster, for ikke at ende med at købe alt man har lyst til i det øjeblik.

Tip: Brug evt. BilkatogoRema1000nemlig.com til at handle ind. Med disse muligheder har du chancen for at kunne beherske dit indkøb da det hele foregår over online over telefonen eller computeren, og du vil samtidig kunne afhente dine indkøb, uden at gå ind i butikken hos Bilka togo, eller at få leveret dine indkøb til døren med de andre muligheder.

5 - Få børnene involveret op til Eid

Dagen før Eid, skal der pyntes op i hjemmet. Det er Eid og en fest tid, derfor skal dette også gøres rigtigt og ordentligt. Gør det til en tradition aftenen før Eid, at i og jeres børn pynter op sammen i hjemmet. Dette kræver også at der er købt Eid pynt i god tid. Vigtigst af alt så skal børnene være med til at pynte op, hænge Eid guirlander op, Eid ballonerEid træ dekorationerEid lys kæder eller hvad du end syntes er flot. Der er meget Eid og Ramadan pynt og derfor er det sådan set helt op til dig, og jer at finde det som I syntes er flot, og passer godt til jeres hjem.

Klik her for at se hvad MyEid har af pynt til Eid og Ramadan

Eid al Fitr eller Eid Al Adha er også børnenes dage, børnene kan være trætte af at gå ud til dine slægtninges huse, drikke te og småsnakke år efter år, mens de sidder stille i deres nye tøj og keder sig! Få børnene mere involveret. Få dem til at sprænge balloner, skære halvmåner og stjerner ud af pap eller papir og hænge dekorationerne rundt i huset, inviter familie og naboer hjem til jer. Husk, at Eid er en festtid!

6 - Kom ud af huset

Eid behøver ikke at foregå hjemme. Tag til Eid fest andre steder! Prøv Eid bowling, legeland, eller hvad der findes i dit lokalområde. På den måde kan både børn og forældre have det sjovt. Er det vinter så er det mest oplagt at være indendørs, og det kan foregå i de ovenfor nævnte steder. Er det sommer så er mulighederne flere, og mange familier kan godt lide at tage i parken, eller på stranden for at fejre Eid med familien, hvor der bliver grillet, spillet bold, svømmet og mange flere ting.

Tip: Bor du i en mindre by, og foregår der ikke aktiviteter til Eid eller Ramadan fælles middage, kan du med fordel undersøge hvad der er i de nærmeste større byer, da der altid er planlagte arrangerementer til eksempelvis en fælles Iftar, eller en Eid fest. Du vil næsten med garanti finde Eid eller Ramadan arrangementer i København, Aarhus, Odense og Ålborg. Tøv ikke med at deltage, gøre jeres børn klar, start bilen, tag toget eller bussen til arrangementet, børnene vil elske det. Du kan finde arrangementer på Facebook ”begivenheder” eller andre grupper på de sociale medier. 

7 - Eid-gaver

Eid er en tid til at give gaver til familiemedlemmer. Mange familier har til tradition at give de ældste børn pengegaver i en kuvert, og hvor de mindste børn får en fysisk gave som legetøj.

Søger du Eid konvolutter/kuverter til pengegaver, kan du klikke her og se vores udvalg. 

8 - Giv tilbage

Der er aldrig et bedre tidspunkt at give tilbage end til Eid festlighederne, når du husker alt, hvad Allah har givet dig. Saml venner, familie, og tilbringe et par timer sammen. Du kan også udføre frivilligt arbejde i et par timer af din dag. Lad være med at vente på at andre tager initiativ til at samles, eller gøre noget. Spring selv ud i det, og forsøg at få din familie eller venner med.

9 - Forbered dit hjem til Eid

Eid dagene, alle dekorerer deres hjem med Eid pynt. Er du også træt af at gå rundt i forskellige butikker for at finde pynt, som egner sig til Eid og ender med at nøjes med det tætteste du finder på Eid? Eller er du træt af at bestille din pynt på Wish eller andre udenlandske sider, hvor risikoen for at pakken ikke dukker op, er stor, eller at der går flere uger og måneder før at du modtager dine varer. Så er det oplagt at bestille dit Eid, Ramadan pynt og dekorationer hos Luxit er leveringstiden er 1-2 dage, og du kan nemt med betale med MobilePay, kort, ViaBill.

Der findes et større udvalg af Eid og Ramadan pynt og dekorationer, alt fra Eid og Ramadan ballonerEid gaveæskerEid og Ramadan guirlander dekorationer med lysserveringsbakker til Ramadan og Eid, Udstyr til at lave Eid og Ramadan kager, cookies i forme og symbolske dekorationer. Klik ind og se vores udvalg